2021

De dagpauwoog 


Deze vlinder heeft niet bepaald een voorkeur voor een leefgebied, als het maar zonnig is en er bloemen zijn om nectar uit te zuigen. Daarom is de soort vooral te vinden in bloemrijke graslanden maar ook veel in de tuinen en dan vooral als er een vlinderstruik in staat.

Veel vlinders worden in hun verspreiding in sterke mate beperkt door de verspreiding van de waardplanten waarop de rupsen leven. De larven van de dagpauwoog beschikken echter over een ruim aanbod aan voedsel, omdat de brandnetels waarop ze leven zeer algemeen voorkomen.

Na de paring zet het vrouwtje eitjes af op de brandnetel en zijn er de rupsen van mei tot juni.

De vlinder zet in totaal ongeveer 800 tot 1000 eitjes af in groepjes van 50 tot enkele honderden exemplaren, vrijwel uitsluitend op de brandnetel.

Als de jonge rupsen uit het ei kruipen zijn ze slechts een paar milimeter lang. Ze blijven bij elkaar en bouwen een nest gemaakt van spinsel.

De rupsen hebben een diepzwarte lichaamskleur die duidelijk afsteekt tegen de planten waarop ze leven. Ook rupsen die zich in hun spinsel nest bevinden zijn door hun zwarte kleur met witte stippen duidelijk te zien.

de bonte vliegenvanger

De bonte vliegenvanger voedt zich met geleedpotigen zoals spinnen, mieren, bijen en soortgelijke prooi.

Dit vogeltje broedt in mei-juni. Het nest wordt meestal gemaakt in een holte, hoog in een boom, zoals een oud spechtennest. Maar de soort nestelt ook in nestkastjes met een open voorkant, spouwmuren of een spleet in een klif. Het nest bestaat uit schors, bladeren, grassprietjes en is bekleed met vezels, paardenhaar, en soms met veren.

De bonte vliegenvanger lijkt zich goed aan te passen aan de klimaatverandering. Door de hogere temperaturen in het broedgebied kruipen de rupsen, het voer voor de jongen, eerder uit het ei, en de bonte vliegenvanger komt nu ook eerder terug uit Afrika om hier te nestelen.

Sint- jacobsvlinder

Dit is een dagactieve nachtvlinder en leeft op zandgronden waar zijn waardplanten, het jacobskruid en enkele andere kruiskruidsoorten voorkomen. De rups van de sint-jacobsvlinder wordt zebrarups genoemd, naar de typische strepen op het lijf.  Het jacobskruid, dat deze rups eet bevat giftige bestanddelen die de rups oneetbaar maken. De opvallende tekening waarschuwt daarvoor , waardoor de rups niet wordt gegeten. Het gif raakt de rups niet meer kwijt, het wordt geconcentreerd en doorgegeven aan de vlinder die daardoor eveneens oneetbaar is....

de bruine kiekendief

In nederland is de bruine kiekendief een vrij schaarse broedvogel waarvan de aantallen geleidelijk dalen. In 2010 werd een aantal broedparen geschat tusen de 1150 en 1250. De aantallen nemen af door intensivering van de landbouw en verdroging en verruiging van moerasgebieden waar uitgestrekte rietvelden veranderen in moerasbos. Verder is de roofvogel een doortrekker en wintergast in kleine aantallen vooral langs de kusten van het ijsselmeer, het benedenrievierengebied en deltagebied in Zeeland.

Het nest van de kiekendief ligt verborgen in het rit. Door zowel het mannetje als het vrouwtje wordt er aan het nest gebouwd. Een legsel bestaat meestal uit 3 tot 6 witte eieren.

De fuut

De fuut is een typische watervogel van plassen en meren. Zijn donkere oorpluimen geven hem een karakterestiek uiterlijk. Hij heeft een wit gezicht met een roodbruine en zwarte kraag eromheen die opgericht kan worden. Zijn onderkant is wit, van boven is hij donker overgaand in roestbruin. Tussen oog en snavel zit een zwarte streep. De poten hebben geen zwemvliezen. De jongen zijn zwart-wit gestreept en vaak maken zij een ritje op de rug van hun ouders.

Nesten worden bij voorkeur langs de waterkant gebouwd. 

Een zeer kenmerkende eigenschap is de mogelijkheid om redelijk lange afstanden onder water zwemmend af te leggen. Dit wordt gedaan om vis te bejagen, of om te vluchten bij gevaar.

De fuut leeft voornamelijk van vis (2-10 cm), die wordt gevangen onder water door ze onder water te achtervolgen. Ze duiken onder water en kunnen tot zo'n halve minuut onder water blijven.

tandem

De tandem is een onderdeel van het paringsritueel van libellen en juffers.

Hierbij houdt het mannetje een vrouwtje bij de nek vast.

de lepelaar

De vogel komt voor in natte weiden, bij sloten, op slikken en wadden. Het voedsel bestaat uit vis, waterdieren, slakken, insecten en wormen, ook wel eens plantendelen.

Het nest bevindt zich in overjarig riet en is gemaakt van biezen, waterplanten en gras.

Het legsel bestaat uit drie tot vijf dofwitte eieren met bruine vlekken.

De gele kwikstaart

De afgelopen jaren lukte het me maar niet om de gele kwikstaart een beetje redelijk voor de lens te krijgen. Wat een geluk had ik afgelopen mei. Hij zong voor me alsof het een lieve lust was. In werkelijkheid doen ze dat om de vrouwtjes te imponeren natuurlijk! 

Maar deze dag was het voor mij...(ik weet het bijna zeker)   27-5-'21

de paddentrek

februari '21

DE VELUWE (106)

de kramsvogel

ze zijn dol op bessen en appels...

als je dan toch een paar appels over hebt....

De zwaluw

Volgens het bijgeloof brengen de zwaluwen geluk!!

De Zwaan

Zwanen staan bekend om hun elegantie en romantiek. De wilde zwaan wordt ongeveer 20 jaar oud. Zwanen staan symbool voor de liefde. Het zijn één van de weinige diersoorten die monogaam zijn. Wanneer de partner overlijdt, nemen ze echt de tijd om een nieuwe relatie aan te gaan.